Hier moet je straks langs om die nieuwe pensioenregeling erdoor te krijgen

Personeel & organisatie

Hier moet je straks langs om die nieuwe pensioenregeling erdoor te krijgen

Een nieuwe pensioenregeling erdoor krijgen nu ondernemingsraden vetorecht hebben? Vergeet oorlog voeren en volg de diplomatieke weg: breng de pijnpunten in kaart en maak koopkrachtplaatjes.

Voorheen was het voor talloze ondernemingenpensioenfondsen simpel. Je zette een adviesaanvraag de wijzigingen in de pensioenregeling op papier en dan was je halverwege het traject richting een nieuwe regeling. Heel veel motivatie hoefde daar niet aan te pas te komen, want veel inspraak was er toch niet mee gemoeid. Dat gaat radicaal veranderen. Ondernemingsraden kunnen door de wijziging van de wet alle wijzigingen afschieten die invloed hebben op de arbeidsvoorwaarde pensioen. Welke impact dat gaat hebben, is te lezen in mijn blog over hoe pensioenfondsen en OR’s elkaar te vriend kunnen houden.

Bereid het beter voor
Met nieuwe afstempelrondes in zicht, vraagt het om een compleet nieuwe benadering. Ondernemingsraden gaan natuurlijk niet akkoord met een amper beargumenteerd plan. Je zal dus duidelijk moeten maken hoe je tot een nieuwe regeling komt, en waarom dat de meeste belangen op de lange termijn dient. Het begint ermee dat je veel verder gaat dan de standaard adviesaanvraag. Ik merk zelf bijvoorbeeld dat ondernemingen laat beginnen met informatie verzamelen (alle pensioen- en salarisgegevens) en zelf nog niet weten wat de bandbreedtes zijn. Waar wil je naartoe en wat is je absolute grens?

‘Probeer de verleiding te weerstaan om zo weinig informatie te geven. Dat wekt alleen maar irritatie. Bovendien is de kans groot dat de OR deskundigheid inhuurt.’

Reken het door
Als je dat in globale vorm weet, kun je tot in detail gaan doorrekenen. Dat is nodig, want daarmee kun je in scenario’s gaan denken. Ook zal je de OR moeten voeden met informatie. Die heeft daar recht op. Het is een kwestie van goed communiceren. Probeer de verleiding te weerstaan om zo weinig informatie te geven. Dat wekt alleen maar irritatie. Bovendien is de kans groot dat de OR deskundigheid inhuurt: uiteindelijk komen de meeste kaarten toch wel op tafel te liggen.

Maak ‘koopkrachtplaatjes’
Denk in realistische scenario’s. Wat zijn de échte pijnpunten voor de OR? Daar is inlevingsvermogen voor nodig. Hoe is het werknemersbestand opgebouwd in de organisatie? Wie gaan er het meest op achteruit? In de politiek doen kabinetten hetzelfde door ‘koopkrachtplaatjes’ te berekenen. Als je goedkeuring wilt krijgen voor bepaalde plannen, zal je draagvlak moeten zoeken. Door schrijnende gevallen te compenseren, haal je mogelijk de angel uit een onderhandelingsproces.

‘Kijk met een integrale blik naar het pensioendossier. Maak de koppeling met andere dossiers. Zoals salarissen, of andere arbeidsvoorwaarden.’

Maak een koppeling met andere dossiers
Het pensioendossier staat niet op zichzelf. Het geeft een nieuwe dimensie aan de al bestaande verhoudingen tussen OR en onderneming. Kijk daarom met een integrale blik naar het pensioendossier, en maak de koppeling met andere dossiers. Zoals salarissen, of andere arbeidsvoorwaarden. Dat kan een voordeel zijn voor je onderhandelingspositie, maar heeft ook een andere reden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je onbedoeld discrimineert.

Heeft u vragen over de gevolgen voor uw pensioenfonds die dieper gaan dan dit blog? Stuur me dan gerust een mail.